Wat is een M2M simkaart? En hoe verschilt deze van een "normale" simkaart?

 

Hoewel M2M simkaarten op het eerste gezicht misschien identiek lijken aan iedere andere SIM, zijn er vele verschillen. Reguliere simkaarten zijn technisch anders dan IoT SIM kaarten en zijn vaak geen goede optie voor IoT use-cases.

Het grootste verschil tussen een ‘smartphone SIM kaart’ en onze IoT SIM zijn de technische opties bovenop de data verbinding. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Een smartphone SIM kaart is ontwikkeld voor smartphones en niet voor IoT toepassingen. Dit artikel legt alle verschillen aan de hand van de volgende ontwerpen uit:

  1. Roaming en dekking

  2. Kosten en contract

  3. Toegang op afstand en security

  4. Management en controle

  5. Simkaart types

 

1. Roaming en Dekking

Normale smartphone SIM Olivia M2M SIM
Netwerken Één netwerk per land Multi-netwerk dekking
Dekking Éen land met roaming limiet of hoge extra kosten Wereldwijde dekking tegen één tarief
Steering SIM wordt naar goedkoopste netwerk gestuurd Altijd toegang tot het beste netwerk beschikbaar
Limieten Dagelijks roaming limiet van 1GB per dag Geen dagelijkse limieten
Jaarlijks roaming limiet van 60 dagen per jaar Ongelimiteerd roamen
Olivia Wireless
 

Smartphone SIM kaarten blijven voornamelijk in het land van uitgifte, en gaan incidenteel de grens over. De provider betaalt een vergoeding voor jouw dataverkeer aan het lokale mobiele netwerk. Dit kost geld en daarom proberen providers om de kosten zoveel mogelijk te drukken. In de regel is alleen het goedkoopste en niet het beste netwerk beschikbaar. 

Wellicht heb je hier zelf ervaring mee. Een simkaart van KPN kan bijvoorbeeld in Duitsland alleen op het netwerk van O2. Dit is kwalitatief het minste netwerk van Duitsland en je merkt dus vaak dat de verbinding wegvalt.

Daarnaast zal de provider je telefoon proberen te ‘sturen’ naar het goedkoopste netwerk. Op bepaalde intervallen krijgt je telefoon via het netwerk de opdracht om nogmaals te zoeken naar andere netwerken om je op een goedkoper netwerk te krijgen. De technische naam voor dit principe is: ‘steering of roaming’. Dit zorgt er voor dat:

  • Netwerk registratie tot wel 5 keer zo lang kan duren

  • De verbinding instabiel is omdat er steeds geprobeerd wordt om je telefoon op een goedkoper netwerk te registreren.

  • Er kan geen gebruik worden gemaakt van kwaliteitsnetwerken.

De provider rekent de extra kosten aan je door voor roaming verkeer buiten de EU. Dit is vooral een manier om extra te verdienen en zorgt voor die hoge telefoonrekening na je vakantie.

Helaas ontstaat hierdoor het beeld dat roaming duur is. Roaming brengt echter geen extra kosten met zich mee. Met de juiste provider heeft het alleen maar voordelen. De M2M simkaarten van Olivia Wireless bieden multi-netwerk dekking over de hele wereld. Bovendien zijn we transparant in welke netwerken er per land beschikbaar zijn. 

Dus wanneer de hoge roaming kosten wegvallen, kijk vooral naar wat belangrijk is voor IoT use cases: Dekking en kwaliteitsnetwerken.

Kies de dekking die het beste bij jouw project past en verzeker je van één tarief in Nederland, de EU én daarbuiten. Zet je hardware aan en registreer direct op het sterkste netwerk. Één M2M simkaart, meerdere kwaliteitsnetwerken zonder sturing en wereldwijde dekking.

2. Kosten en contract

Normale smartphone SIM Olivia M2M SIM
Data bundels Data bundel per aansluiting Deel data tussen de verschillende simkaarten
Contracttermijn Jaarlijkse contracten Geen minimale looptijd
30 dagen opzegtermijn Dagelijkse opzegbaar
Onregelmatig verbruik Vaste, maandelijkse bundels Pas de bundel aan of betaal alleen voor verbruikte data
Olivia Wireless

Smartphone bundels zijn vrijwel altijd te groot en met een langdurig contract. IoT projecten vragen om het tegenovergestelde: Niet onnodig betalen voor data en de kosten onder controle houden met flexibele contracten die dagelijks opgezegd kunnen worden.

Om te voorkomen dat je te veel betaalt, heeft een M2M provider zoals Olivia flexibele opties beschikbaar. Zo kun je kiezen uit Data pools en Pay-as-you-go bundels. Hieronder zie staan voorbeelden hoe deze flexibele plannen precies werken.


Data pools

Stel je hebt twee SIM kaarten, beide met een 100MB bundel. SIM A verbruikt 150MB en SIM B 50MB. Het gecombineerde verbruik is dan dus 200MB, wat valt binnen de data pool van 2 x 100MB = 200MB. Er zijn dus geen buiten bundel kosten. Het onverbruikte tegoed van SIM B wordt gebruikt om het buitenbundel verbruik van SIM A op te vangen.

Pay-as-you-Go plan

Een andere manier om niet voor onverbruikte data te betalen is simpelweg alleen betalen voor wat verbruikt is. Een Pay-as-you-go bundel bestaat uit twee kostencomponenten. Een laag vast bedrag per maand voor de aansluiting, en de kosten voor de verbruikte data per KB.


De flexibiliteit in contracten is een andere kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien. Wanneer je apparaat zoek raakt, of kapot gaat dan blijft je het volledige contracttermijn van de simkaart betalen. Je wil de simkaart kunnen afschrijven, zonder dat je rekening moet houden met hergebruik van de SIM in een ander apparaat. Op termijn zal een percentage van je apparaten niet meer gebruikt worden, terwijl je er wel voor blijft betalen. 

De flexibele M2M simkaarten van Olivia kun je per dag opzeggen. Als een aansluiting niet meer nodig is kan je hem met één klik in ons portaal opzeggen. Je hoeft geen rekening meer te houden met opzegtermijnen of activatie kosten.

Naast deze flexibiliteit, biedt Olivia de mogelijkheid om kosteloos bundels te wijzigen, zowel naar boven als naar beneden. Daarnaast krijg je automatisch korting naarmate je verbruik en het aantal simkaarten toeneemt.

3. Toegang op afstand en security

Normale smartphone SIM Olivia M2M SIM
IP Adres Dynamisch Statisch
Toegang op afstand Niet ondersteund OpenVPN
IPSec VPN
AWS Transit Gateway
Encryptie Hardware moet verkeer encrypten De VPN encrypt al het data verkeer
Server heeft een publiek IP adres nodig, wat een beveiligingsrisico is. Server kan worden afgeschermd van het internet
Olivia Wireless
 

Smartphone SIM kaarten bieden internettoegang aan smartphones. Om de netwerkarchitectuur beveiligd en schaalbaar te maken limiteren providers de netwerkopties voor hun gebruikers. Geen enkel probleem voor het gebruik in een smartphone. Veel M2M toepassingen hebben echter baat bij het op afstand bereiken van het apparaat en beveiligd data uitwisselen. Een paar voorbeelden van de beperkingen voor smartphone SIM kaarten zijn:

  • Firewalls blokkeren datasessies die worden opgezet door de server.

  • SIM kaarten krijgen een dynamisch IP adres, dat wijzigt wanneer de SIM een nieuwe datasessie start

  • Al het verkeer naar het internet is toegestaan. Er is geen mogelijkheid om dit te blokkeren op netwerk niveau.

De M2M simkaarten van Olivia krijgen een statisch privé IP adres dat nooit verandert. Via één van de VPN oplossingen kan je vanaf de server of PC een datasessie opzetten. Deze architectuur zorgt er voor dat je eenvoudig wijzigingen in de hardware configuratie kunt maken. Je hebt dus geen fysieke toegang meer nodig tot de hardware om wijzigingen door te voeren. Dit bespaart aanzienlijk op reis- en personeelskosten voor het bereiken van het apparaat.

We bieden drie VPN opties:

OpenVPN

Installeer eenvoudig onze voorgeconfigureerde OpenVPN software op je computer of server en maak direct een beveiligde verbinding met het statische IP address van je SIM. Deze software is beschikbaar voor Mac, Windows en Linux.

IPSec

Voor meer geavanceerde IoT projecten bieden we een redundante IPSec VPN. Met deze optie worden de SIM kaarten virtueel onderdeel van een bedrijfsnetwerk.

AWS Transit Gateway

Het cloud tijdperk waar we tegenwoordig in leven biedt netwerkinfrastructuur van wereldniveau voor een fractie van de kosten die staan voor het zelf ontwikkelen.

Wanneer je oplossing gehost wordt door AWS, dan kunnen we toegang bieden tot je SIM kaarten via de VPC ruggengraat van AWS, Hyperplane. Dit maakt de opstelling schaalbaar, redundant, beveiligd en volledig gemanaged.

 

4. Management en controle

Normale smartphone SIM Olivia M2M SIM
Controle Verbruik wordt niet bewaakt Limiteer data verbruik met geautomatiseerde regels
SIM kan in ieder apparaat gebruikt worden Diefstalbeveiliging voorkomt misbruik in ander apparaat
Management Niet beschikbaar - Wijzigingen enkel via helpdesk Zelfservice SIM platform voor beheer simkaarten
Direct iemand aan de lijn
Overzicht in kosten Factuur zonder inzicht op simkaart niveau Gedetaileerd overzicht per simkaart of groep
Olivia Wireless

IoT projecten omvatten vaak een groot aantal sensoren. Dat maakt beheer van de SIM kaarten kostbaar en complex. Idealiter wil je het beheer automatiseren en enkel een bericht krijgen wanneer er ongebruikelijke dingen plaatsvinden. Normale SIM abonnementen geven slechts een beperkt inzicht in verbruik, en alleen op een enkel niveau. Bovendien krijg je geen alert wanneer er iets niet goed gaat. Je ziet het te hoge verbruik pas als je de factuur hebt ontvangen.

Met ons SIM platform kun je:

  • Limieten instellen die een alert sturen bij hoog verbruik en optioneel de dataverbinding stopzetten.

  • Zelf een SIM activeren, pauzeren of opzeggen.

  • SIM kaarten in groepen indelen voor overzichten per project, klant, of type hardware

  • De SIM forceren om een nieuwe data sessie te starten

  • Diefstal beveiliging aan- en uitzetten zodat een gestolen SIM automatisch wordt gedeactiveerd.

  • Voice verkeer is standaard geblokkeerd. Als de SIM wordt gestolen kan iemand er dus geen gesprekken mee voeren.

  • De locatie van de SIM kaart inzien via Cell ID.

  • Met onze API’s de SIM kaarten managen vanuit je eigen applicatie.

Leer meer over ons platform

 

5. Simkaart types

Normale smartphone SIM Olivia M2M SIM
Formaten Mini, micro en nano simkaarten Mini, micro en nano simkaarten
'Embedded' simkaart Ingebouwd in enkele telefoons Beschikbaar voor integratie in IoT/M2M hardware
'Industriële kwaliteits' simkaart Niet beschikbaar Beschikbaar in mini, micro, nano en embedded simkaart
Olivia Wireless

De meeste simkaarten zijn in een 3-in-1 formaat. Deze simkaarten bieden de mogelijkheid om het mini-, micro, of nano formaat zelf uit te drukken. M2M simkaarten zijn in dit zelfde 3-in-1 formaat beschikbaar. Echter vragen sommige M2M/IoT projecten om andere opties.

Ten eerste bieden we naast 3-in-1 simkaarten ook ‘embedded’ SIM kaarten (MFF2) aan. Deze sim soldeer je direct op de moederbord van je hardware. Door deze SIMs te gebruiken bespaar je een hoop ruimte voor de simkaartlezer op je moederbord en voorkomt diefstal van de simkaart.

Ten tweede bieden we simkaarten van ‘Industriële kwaliteit’. Deze SIM kaarten hebben een groter temperatuurbereik van -40°C ~ 105°C, zijn beter bestand tegen vochtigheid en hebben een verhoogde gegarandeerde levensduur.

Ten derde bieden we eUICCID profielen en multi-IMSI simkaarten. Hiermee bieden we bedrijven verschillende opties en flexibiliteit om een toekomstvaste oplossing te bouwen zonder provider lock-in.

Ontdek alle M2M simkaart opties

Conclusie

Mobiele connectiviteit is een belangrijke basis voor een IoT project. Kennis van de verschillende opties die een M2M simkaart anders maakt dan een smartphone SIM maakt zoeken naar de beste oplossing voor jouw project makkelijker. Wanneer je een efficiënte oplossing wil voor je project zijn juist deze details erg belangrijk. Bekijk nogmaals de onderwerpen in dit artikel en vul in wat voor het succes van jouw project belangrijk is.

  1. Roaming en dekking

  2. Kosten en contract

  3. Toegang op afstand en security

  4. Management en controle

  5. Simkaart types

Ons team staat klaar om je te helpen bij het kiezen van de beste oplossing voor je project. We bieden mogelijkheden en advies project van elk formaat.

 
Roel van der Meer